Az ‘Y’ és ‘Z’ generáció kezében egy szebb jövő képe

Az elmúlt pár hónapban globális megmozdulásai, mint a társadalmi igazságot támogató tüntetések és a klímaváltozással kapcsolatos gyűlések tökéletesen szemléltetik a fiatal generációk társadalmi szerepvállalását, hiszen személyes ügyként reagálnak az ilyen helyzetekre.

A Covid-19 okozta pandémia sem tántorította vissza őket, sőt! Méginkább inspirálta a fiatal generációk többségét az egyéni felelősségtudat elmélyítésére, ezáltal még elkötelezettebbek lettek a társadalmi helyzet pozitív irányú változását érintően.

A Deloitte 2020-as fiatal korosztályt vizsgáló globálils felmérése alapján az Y és a Z generációs válaszadók háromnegyede állította, hogy a pandémia új problémákra és társadalmi kérdésekre hívta fel a figyelmüket és emellett érzékenyebben érinti őket a helyi és globális közösségek szükségletei. Ugyan ilyen arányban jelentették ki a válaszadók, hogy valós intézkedéseket tesznek a pandémia után a közösségek érdekeiben, sőt 70%-uk azt állította már tettek bizonyos lépéseket ebben az irányban.

Michele Parmelee, a Deloitte globális vezetője is megerősítette, az Y és Z generációk lelkesedését és aktív hozzáállását nem törte le a pandémia, továbbra is stabilan veszik ki részüket a társadalmi megmozdulásokban. A felmérésből az is kiderült, hogy nagyrészüknek hatással van a jövedelmére a kialakult helyzet, “Ennek ellenére még az új kihívásokkal szemben is látnak lehetőséget és vágynak rá, hogy segítsenek egy” jobb, normálisabb “világ megteremtésében a világjárvány utáni időszakban.”

Szintén a megkérdezett fiatalok állították, hogy a Föld védelme érdekében többet használják a tömegközlekedést, tudatosabban vásárolnak és újra hasznosítanak. Körülbelül a fele a megkérdezett Y generációnak azt válaszolta, inkább gyalogosan közlekednek vagy biciklivel, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat, emellett limitálják a “fast fashion” ruházkodást és mélyebben utána járnak az általuk hordott márkák környezeti hatásainak.

Parmelee szerint „kétségtelen, hogy nem térhetünk vissza a régi működési normákhoz. A fiatalabb generációk értékeire és elkötelezettségére kell figyelnünk annak érdekében, hogy mindenki számára fenntarthatóbb, igazságosabb jövőt építsünk.”