2020 nemzetközi videó marketing trendjei

A videós tartalmak, mint informáló és szórakoztató kommunikációs csatornák népszerűsége egyre növekszik, ezt támasztja alá a Cisco előrejelzése is, miszerint 2022-re az általános IP forgalom 82%-át teszi majd ki a marketingszakemberek kedvenc online formátuma. Mégis rengeteg márka van a piacon, ami még nem alkalmazza a videókban rejlő erőt vagy nem megfelelően teszi azt. Ezért az alábbi cikkben röviden kifejtjük a videók jelentőségét, mutatunk néhány aktuális nemzetközi trendet, továbbá gyakorlati tanácsokat is adunk azok használatára.

videó marketing

A cégek számára új ügyfelek szerzésében is segítséget és alternatív megoldást jelent a videómarketing – derült ki a Motioncue kutatásából, amelyben a megkérdezett marketinges szakemberek 78%-a állította, hogy valóban meghatározó segítség volt számukra a videók használata. Egy másik felmérés szerint a landoló oldalakra készített videók 80%-kal növelhetik a konverziót, hiszen az emberek nagy többsége a videós tartalmakat választja szövegesekkel szemben.

A VIDEÓS TRÉNINGEK NÉPSZERŰSÉGE EGYRE CSAK NŐ

Az amerikai munkavállalók 66%-a dolgozik részben vagy teljes munkaidőben otthonról a pandémia kezdete óta, ezzel máris választ adva a kérdésre, miért van egyre inkább szükség a videós tréningekre. A munkavégzés fizikai helye és a munkafolyamatok átalakulása egy egész világot érintő változás, így a munkavállalók képzését és továbbfejlesztését a személyes jelenlét hiányában is kulcsfontosságú folytatni. Habár a pandémia alakította kényszerhelyzet megágyazott a jelentőségüknek, tény, hogy a videók és egyéb digitális formátumok hosszú idő óta képzési eszközként funkcionálnak a munkavállalók életében.

Nem elhanyagolható az sem, hogy egy minőségi videós tréning sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint egy átfogó, személyes képzés megszervezése. Az esetek többségében a videóra vett kurzusoknak éveken keresztül jó hasznát vehetik a cégek, így esélyes, hogy egyre több videós formátum jelenik majd meg a közeljövőben.

Néhány bevált videós tréningforma:

  • ‘screencast’-vagy képernyőfelvétel a betanításban és a továbbképzésben is egyaránt hasznos
  • interaktív videók, feleletválasztós panelek, melyek szintén a népszerű megoldások táborát erősítik.

Az elmúlt öt év statisztikája alapján töretlenül növekszik azon cégek száma, akik felismerték az edukálás ilyen formáját. Amerikai szakértők egy felméréssel megállapították, hogy a megkérdezett vállalatok havi szinten egy-négy videót publikálnak cégen belül. Érthető, hiszen a jelenlegi helyzetben az emberek a videós tartalmak online telítettsége miatt még inkább igyekeznek megbízható forrásokból származó információkra alapozni tudásukat.

A HOSSZABB FORMÁTUMÚ VIDEÓK MÉG MINDIG AZ ÉLEN

A vállalatok számára a rövid videók (mint például Instagram, TikTok) természetesen továbbra is hatalmas potenciált rejtenek, ezért érdemes ilyen tartalmakat is készíteni. Azonban a megfelelő videómarketing stratégiához elengedhetetlen, hogy hosszabb formátumú videók is a stratégia részét képezzék. Az aktuális digitális látkép számos lehetőséget nyújt a márkák részére abban, hogy maximalizálják a hosszabb videós tartalmakat és bizalmi kapcsolatot építsenek ki a közönségükkel. Felvehetnek interjúkat a vállalatok legfontosabb vezetőivel, kulisszatitkokat oszthatnak meg vagy bármilyen érdekességet publikálhatnak, ami értékes információkat szolgáltat a közönségnek.

Néhány tipp a minőségi, hosszabb formátumú videók elkészítéséhez:

  • social listening- vagy közönségfigyelés annak érdekében, hogy pontos képet kapjunk az igényekről
  • hozzáadott érték – fontos megbizonyosodni egy hosszabb, tartalmasabb videó esetén, hogy elég részletes kutatást végeztünk a témában és rendelkezünk-e hozzáadott, értékes információval, ami miatt érdemes elkészíteni a videót
  • ütős forgatókönyv– ez merőben meghatározza a végkimenetét a videónak.

Több olyan online trend van, melynek kiaknázása korlátozott és a trendek szavatossága is véges, azonban a szakértők szerint egy dolog valószínűleg nem változik, ez pedig a videók iránti érdeklődés.